Performans Koçluğu


Performans koçluğu, bireyin ve kurumun istenen performansa ve belirlenen hedeflere ulaşması için önündeki engelleri fark etmesini sağlamak; bu engelleri, nasıl ortadan kaldıracağını öğrenmesine yardımcı olmaktır.

Performans koçluğu, mevcut durumun açıklanması ve hedeflerin belirlenmesiyle başlar. İnsanların ve kurumların elde etmeyi amaçladığı sonuçları tanımlayan hedefler, performans planlaması, değerlendirme ve gelişme için yapı taşlarını oluşturur.

Motivasyon, performans koçluğu çalışmasında, üzerinde durulması gereken önemli bir noktadır. Birey, hedeflerini ve bu hedeflerin önemli olduğunu anlayabilir ama aynı zamanda bu hedeflerin peşinden gitme motivasyonuna sahip olmalıdır. Söz konusu kişi performans konusundaki eksiklerini gidermek için yönlendirilmiş olabilir ancak yeterince motive olmamışsa, harcanan zaman boşa gidecektir.

Motivasyon, kişilerin belirli bir amacı gerçekleştirmek üzere kendi arzu ve istekleri ile davranmaları ve çaba göstermeleridir. Motivasyon ile performans çok yakından ilişkilidir. Motive olmayan bireyin performans göstermesi beklenmemelidir. Motivasyonun iki önemli özelliği vardır: Birincisi, motivasyon kişisel bir olaydır. Birisini motive eden bir durum veya olay başkasını motive etmeyebilir. İkincisi, motivasyon ancak insan davranışlarında gözlenebilir. Koça düşen, bireyi harekete geçiren içsel motivasyon kaynağını bulmaktır.

Etkin koçlukta performansın izlenmesi ve olası performans boşluklarının saptanması, nedenlerinin belirlenmesi önemli bir aşamadır ve gelişimin devamını sağlar. Düşük performans nedenlerinin zamanında tespit edilmesi, yeniden değerlendirme yapılarak, gerekiyorsa zaman planlamasının ve eylem adımlarının tekrar düzenlenmesine olanak sağlar.




Beklenen performans aşağıdaki nedenlerden dolayı düşük olabilir:

  • - Bilgi ve beceri yetersizliği,

  • - Zamanı iyi kullanamama,

  • - Düşük motivasyon,

  • - Kişisel nedenler, aile içinde huzursuzluk, bağımlılık sorunları, yaşam dengelerinin sarsılması, yakınlarından birinin kaybı ya da hastalığı, boşanma ve benzeri problemler,

  • - İş yoğunluğu

  • - İşteki çatışmalı ilişkiler, rekabet, kıskançlık, huzursuzluk.




Koçluğun temeli doğru geribildirim vermektir. Geribildirim, kişinin belirli bir durum ve ortamdaki davranışlarının olumlu ve olumsuz yönleriyle ilgili görüşlerin aktarılmasıdır. Performansla ilgili düzenli geribildirimlerle bireyin kendisinden bekleneni açık ve net olarak anlaması gerçekleşmiş olur.

Herkesin her konuda başarılı ve yetkin olmadığını, farklı konularda güçlü olduğumuzu, hepimiz biliyoruz. Performans koçluğunun amacı, istenen hedeflere ulaşılmasını sağlamaktır. Yapıcı bir yaklaşımla, geribildirimin performansın iyileştirilmesi yönünde, geleceğe odaklı olması ve zamanında verilmesi, çalışanların potansiyellerini performansa dönüştürecektir.

Performans koçluğunun, performansın değerlendirilip yargılanması demek olmadığı hatırlanmalıdır. İstenen sonuç, gelecekteki potansiyel performansın önünü açmak ve engelleri ortadan kaldırmaktır. Anlamlı ve verilere dayanan, nesnel ve tutarlı geribildirimler, bireyin hedeflerini içselleştirerek motivasyonunun artmasını sağlar. Artan motivasyonla birey, doğru yöne odaklanarak istenen performansa, iş ve yaşam tatminine ulaşır.

Koçluk, organizasyonların insana ve bireyin kendine yaptığı yatırımı güçlendirmesi için kullanılan, başarılı bir yöntemdir. Kurumsal ve bireysel performans koçluğu, bireylerin mevcut potansiyellerini performansa dönüştüren etkin bir koçluk türüdür.



Kaynaklar


Baltaş, A. (2007). Yeni Yöneticinin El Kitabı. İstanbul: Remzi.

Luecke, R. (2010). Performans Yönetimi. Aslı Özer (Çev.). İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür.

Koçel, T. (2010). İşletme Yöneticiliği. İstanbul: Beta.

Okat, F. (2012). Yönetim ve Liderlik Çerçevesinde Duygusal Zeka Üzerine Bir Araştırma. İzmir: Ege Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı, İnsan Kaynakları Yönetimi ve Yönetim Geliştirme Yüksek Lisans Bitirme Projesi.