NLP, Neuro Linguistic Programming, istenilen sonuçlara ulaşabilmek için gereken mükemmelliğin irdelenmesi ve yeniden oluşturulmasına olanak sağlayan; düşünme, dil ve davranış süreçlerini inceleyerek, onların en etkin şekilde nasıl kullanılacağını öğreten bir yöntemdir.
Başarılı insanlar ile başarısız insanların arasındaki farklar nelerdir? Kişisel mükemmellik nedir? Nasıl daha iyi olabilirim? Nasıl oluyor da insanlar, tüm koşullar aynı olsa da farklı sonuçlar ortaya koyabiliyorlar? Benzeri soruların yanıtlarını arayan John Grinder ve Richard Bandler, NLP’nin yaratıcılarıdır.
Grinder ve Bandler, konularında son derece başarılı, özellikle iletişim konusunda ustalaşmış, kendi zaman dilimlerinde köklü değişimler yapabilmiş ve tanınmış olan üç terapi uzmanını incelediler. Bu başarılı bilim insanları Gestalt kuramının yaratıcısı Fritz Perls, aile terapisi uzmanı Virginia Satir, hipnoterapi uzmanı Milton Erickson’du. Onların çalışmalarını incelediler ve modellediler. Modelledikleri kalıp ve teknikleri sistematik bir hale getirerek kişisel gelişim, etkili iletişim ve performans geliştirme alanlarında uygulamaya başladılar.
‘Nasıl daha iyi olabilirim?’ sorusu, NLP’nin kurucularını harekete geçiren sorulardan biridir. Bireyin istenen performansa ve yaşam tatminine ulaşması, bir başka deyişle ‘Nasıl daha iyi olabilirim?’ sorusunun yanıtını bulması için ihtiyacı olan planlı bir gelişim yolculuğudur. Sonuç olarak NLP teknikleri, bireyin gelişim yolculuğunun tasarlanmasında olumlu katkılar sağlayan araçlardır.
Ortaya koyduğumuz her duygu, davranış ve düşüncenin kaynağı, sinir (beyin) sistemidir. Duyu organlarımızdan gelen mesajlar, beynimizde nasıl işleniyor? Nasıl algılanıyor? Sonrasında duygu, düşünce ve davranışlarımızı nasıl oluşturuyor? Nasıl etkiliyor?
Duyu organlarımızla algıladığımız mesajlar, beynimizde bir dil yaratıyor ve deneyimlerimizi, kelimeler ve sesle ifade ediyoruz. Kendimizi ifade ederken dili nasıl kullanıyoruz? Kullandığımız dil bizi nasıl etkiliyor? Kendimizle ve diğerleriyle nasıl iletişim kuruyoruz?
İnsan zekâsı, dünyanın en güçlü bilgisayarıdır. Her bilgisayarın bir yazılım programı olduğu gibi davranışlarımızın özünde de bir program vardır. Program değiştirildiğinde davranışlar da kendiliğinden değişir.
Alder, H. (2005). NLP El Kitabı. Banu Irmak (Çev.). İstanbul: Kariyer.
Alder, H. ve Heather, B. (2001). 21 Günde NLP. Fatma Can Akbaş (Çev.). İstanbul: Kariyer.
Biçer, T. (1999). NLP Kişisel Liderlik. İstanbul: Beyaz.
Okat, F. (2012). Yönetim ve Liderlik Çerçevesinde Duygusal Zeka Üzerine Bir Araştırma. İzmir: Ege Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı, İnsan Kaynakları Yönetimi ve Yönetim Geliştirme Yüksek Lisans Bitirme Projesi.