Duygusal Zeka


“… Heyecan kelimesi basitçe, ister metaforik isterse edebi açıdan olsun, özsel duyguları ‘hareketlendirmek’ biçiminde tanımlanabilir. İşte bizi kendi potansiyel ve hedeflerimizin peşinde koşmaya sevk eden, en içten değerlerimiz ve özlemlerimizi harekete geçiren ve onları, hakkında düşündüğümüz şeylerden yaşadığımız şeylere dönüştüren, duygusal zekadır…”
(Cooper ve Sawaf, 2010:xi)

Genel kanının aksine duygusal zeka, sadece duyguların önemli olduğu varsayımı değildir. Kavram; doğru kararlar vermek, sorunlar karşısında en doğru tutumu sergilemek ve değişime ayak uydurup başarıya ulaşmak için duyguların önemli ve çok gerekli olduğu anlamını taşımaktadır.

Duygularımızın, davranışlarımızı ve düşüncelerimizi nasıl etkilediğinin farkında olmak, temel bir duygusal zeka yeterliliğidir. Bu duygusal farkındalık, duygularımızı yönetmek, performansımızı geliştirmek, motivasyonumuzu sürdürmek, çevremizdeki insanların duygularını ve ihtiyaçlarını doğru olarak anlamak, liderlik ve başarı yolunda gerekli becerileri geliştirmemiz için bize rehberlik eden pusulamızdır.

Duygusal zeka, bireyin duygularının farkında olması, uygun ve tutarlı olarak ifade etmesi, duygularını yönetmesi ve bu becerileriyle, yaşamının tüm alanlarını zenginleştirmesini sağlayan ‘kişisel’ ve ‘kişilerarası’ yeterliliklerin tümüdür.

Duygusal zekanın temelini oluşturan kişisel yeterlilikler, bireyin kendini tanıması ve yönetmesiyle ilgilidir. Delphi’deki Apollon Tapınağı’nın girişinde yazan “Gnothi Seauton”, “Kendini Bil!” sözü, her yolda her yolcuya söylenmiş, düşünce tarihinin en eski özdeyişidir. Bireyin kendini tanıması, duygularının farkında olması, güçlü ve zayıf yönlerini bilmesi, duygularını yöneterek, düşünceleri ve davranışları üzerinde kontrol sahibi olabilmesidir.

Duygusal Farkındalık

Duygularının farkında olma, duygu ve düşüncelerini tutarlı bir biçimde ifade etme.

Özsaygı

Güçlü ve zayıf yönlerinin farkında olma, sınırlarını bilme ve bir bütün olarak kendine değer verme.

Özdenetim

Dürtülerini ve sıkıntı veren olumsuz duygularını yönetebilme, tatmini erteleyebilme.

Kendini Gerçekleştirme

Kendi potansiyelini harekete geçirme, yapmayı istediği ve yapabildiği şeyleri gerçekleştirme.

Yüksek Stres Toleransı

Stres kaynaklarını ve kendi stres tepkilerini tanıma, tüm bunları sağlıklı olarak yönetme.

Problem Çözme

Problemleri doğru tanımlayabilme, çözümler üretme ve çözümleri uygulama.

Esneklik ve Uyum

Farklı, belirsiz ve değişen koşullara uyum sağlayabilme.

İyimserlik

Yaşamın aydınlık yönünü görebilme ve zorlayıcı zamanlarda dahi olumlu bir yaklaşım içinde olabilme.

Gerçeği Doğru Değerlendirme

Gerçek gibi görünenle asıl gerçek arasındaki farkı nesnel olarak değerlendirme.

Kişilerarası Yeterlilikler



Bireyin diğerlerini tanıması ve ilişkileri yönetmesiyle ilgili olan kişilerarası yeterliliklerin en önemli belirleyicileri, ‘kazan-kazan’ ile ‘değerliyim-değerlisin’ temellerine dayanan, paylaşım üzerine kurulu ilişkiler başlatma ve sürdürebilme becerileridir.

Yapılan tüm araştırmalar, duygusal ve bilişsel zekanın birbirinin alternatifi değil tamamlayıcısı olduklarını göstermektedir. Aralarındaki en önemli fark; bilişsel zeka zor gelişirken, duygusal zekanın eğitim ve pratikle geliştirilebilir olmasıdır.

Hem bireysel tatmini hem de iş başarısını doğrudan etkileyen duygusal zeka, yüksek motivasyondan yüksek performansa, yüksek verimliliğe, sürdürülebilir başarıya ve yaşam tatminine giden domino etkisinin en önemli anahtarıdır.

website template image

Empati

Başkalarının duygularını okuyabilme, duygularının altında yatan sorunları ve/veya endişeleri anlama.

website template image

Etkin İletişim

Anlam yaratma, etkileme ve değiştirme, etkileme ve yönlendirme.

website template image

Sosyal Sorumluluk

Kişisel yarara dayanmadığı halde sorumlu davranma, vicdanı ve toplumsal kuralları üstün görme.

website template image

Liderlik

Kendini tanıma ve yönetme, başkalarını tanıma ve yönlendirme, çevresel değişkenlerin farkında olma ve yönetme.

Kaynaklar


Baltaş, Z. (2006). Duygusal Zeka. İstanbul: Remzi.

Caruso, D. R. & Salovey, P. (2011). Duygusal Zeka Yöneticisi. Süheyla Kaymak (Çev.). İstanbul: Crea.

Cooper, R. K. & Sawaf, A. (2010). Liderlikte Duygusal Zeka. Zelal Bedriye Ayman & Banu Sancar (Çev.). İstanbul: Sistem.

Covey, S. R. (2006). Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı. Osman Deniztekin & Filiz Nayır Deniztekin (Çev.). İstanbul: Varlık.

Okat, F. (2012). Yönetim ve Liderlik Çerçevesinde Duygusal Zeka Üzerine Bir Araştırma. İzmir: Ege Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı, İnsan Kaynakları Yönetimi ve Yönetim Geliştirme Yüksek Lisans Bitirme Projesi.